• Nagy elődeink évfordulói

„Nagy elődeink évfordulói. Mit tudsz róluk? Keress, kutass, alkoss!” 2.
130 éve született Tóth Árpád
A költő művei ihlette rajzverseny és szavalóversenyre

a Fráter György Katolikus Gimnázium és a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola diákjai számára
Miskolc megyei jogú város Mecénás alapjának támogatásával

Ebben az évben is szép számmal jelentkeztek a meghirdetett versenyeinkre a diákok. A rajzversenyre 83 pályamű érkezett be, melyet alapos körültekintéssel bírált el a szakmai zsűri. Erre a feladatra Rézművesné Nagy Ildikó, Forrainé Pollner Erika és Homonna György művésztanárokat kértünk fel. A tanulóknak szembe kellett nézniük a költő pesszimista hangulatú lírájával, amit sikeresen, sokoldalúan megközelítve mutattak be. A különböző technikai megoldások a versenyzők kreativitását jellemezték. A jobbnál jobb rajzok közül a választás nehéznek bizonyult, ezért a zsűri különdíjat is adott ki.

A legjobb rajzokból kiállítás nyílt a két iskolában.

A szavalóversenyen 32 tanuló indult különböző Tóth Árpád versekkel. Idén is a felkészült versenyzők az eseményhez mérten jelentek meg, ami ismét emelte a rendezvény színvonalát. A zsűri komoly kihívásnak ítélte meg a költő verseinek átélését a diákok számára, ez viszont úgy tűnt nem jelentett gondot a mai ifjúságnak. Rohanó világunkban is megérinti a közvetítőt a kissé elfeledett költő munkássága. A zsűriben jelenlévők a magyar irodalom ismerői, oktatói és egyben tanárai és művelői voltak: Tarapcsák Ilona, Dr. Kóczi Rozália és Nagyné Bódor Katalin.

Gratulálunk minden versenyzőnek!

Sok sikert, kitartást kívánunk az iskolák tanárainak akik, felkarolják és támogatják a tehetséges tanulóikat!

Az esemény lezárásul a Bartók Bélára emlékezve megkoszorúztuk a Zenepalota oldalánál lévő Bartók domborművet, ahol Dr. Kóczi Rozália előadásában hangzott el Juhász Gyula: Bartók Bélának c. verse.

Munkában a zsűri

Rajzverseny díjazottjai